از روز جهانی صلح در معرفت بزرگ‌داشت شد

۲۸ سنبله ۱۳۹۶

بار

در  ۱۴سنبله‌ی ۱۳۹۶ در لیسه‌ی عالی معرفت از روز جهانی صلح بزرگ‌داشت به عمل آمد. این برنامه که همه ساله توسط شورای دانش‌آموزی در لیسه‌‌ی عالی معرفت، به صورت رسمی برگزار می‌شود، امسال نیز با اجرای نقاشی، بحث و گفت‌وگو، مقاله خوانی، اجرای سرود و نمایش همراه بود.

در قدم نخست، طرح فضای سالم زندگی و کبوتر صلح توسط دوتن از آموزگاران نقاشی در لیسه‌ی معرفت کشیده شد و بعد از آن، برنامه‌ی گفت‌وگو به میزبانی آصف مهاجر، معاون پرورشی  لیسه‌ی عالی معرفت، با عزیز رویش و مرتضی مظفری، آموزگاران لیسه‌ی عالی  معرفت دنبال شد. عزیز رویش آموزگار در لیسه‌ی عالی معرفت، صلح را در قدم نخست رابطه‌ی انسان با خود عنوان کرد و یاد آور شد: زمانی کسی در زندگی بدون صلح به سر می‌برد که با خودش در صلح نیست. از این رو ایشان کسانی را که در تقابل با دیگران در یک فضای نا سالم قرار دارد، انسان نا سالم در برابر خودش توصیف می‌کند و مشکل اصلی را ناشی شده از عدم موجودیت صلح با خود شخص می‌داند. استاد رویش با آن‌که رابطه‌ی صلح را با زندگی انسانی لازم و ملزوم می‌داند، ایجاد فضای سالم رفتاری و فکری آدم‌ها را معیار اصلی برای رسیدن به صلح همگانی تلقی می‌کند. ایشان خاطر نشان می‌کند: اگر ما در حال حاضر از صلح مطمیین و دایمی در جامعه‌ی خود برخوردار نیستیم، ریشه در فکر و اندیشه‌ی ما دارد. آقای رویش در ادامه‌ی صحبت‌هایش از چگونه به بار آمدن نیروی فکری جامعه گفت و آینده‌ی درست با زندگی مسالمت‌آمیز را در نظام آموزش و پرورش وابسته دانست. وی در این مورد افزود: شاید ما تا امروز دست‌خوش ضربه‌های سنگین تاریخی از آدرس افکار قالبی و به دور از فرهنگ مصالحه و بهزیستی بوده‌ایم؛ اما آینده زمانی امیدوار خواهد شد که نسل امروزی با فکر درست و مسالمت‌آمیز برای زندگی فردا آموزش و پروش داده شود.

مرتضی مظفری یکی دیگر از آموزگاران لیسه‌ی عالی معرفت که در مورد نیازمندی به صلح و اهمیت آن در رابطه به دین مقدس اسلام صحبت می‌کرد، صلح را یگانه ارزش و راه اصلی اسلام در ساختن زندگی سالم انسانی توصیف کرد. ایشان با اشاره به دوران زندگی حضرت محمد، از برقراری صلح‌های مهم و استراتیژیک در اسلام سخن گفت و با آن معیار، برقراری صلح در جوامع اسلامی را نیاز اساسی دانست. آقای مظفری می‌گوید: حضرت محمد در دوران زندگی‌اش با کفار چندین قرارداد صلح مهم را امضا کرد که از جمله می‌توان به صلح “حدیبیه” اشاره کرد. آقای مظفری، اما در جواب این سوال که “چرا اکثر کشور‌های اسلامی با وجود اهمیت بالای صلح در اسلام، تا هنوز درگیر جنگ و بدبختی‌هاست؟” گفت: متاسفانه نبود صلح در کشورهای اسلامی از جمله افغانستان، معضل اصلی زندگی در این کشورهاست؛ اما می‌توان گفت که تا هنوز کسی و یا گروه‌های دخیل در نا امنی و بدبختی، از ارزش واقعی اسلام و اهمیت صلح آگاهی لازم را ندارند و ما به لحاظ معرفتی و فرهنگی دچار مشکل هستیم. وی اضافه می‌کند: با تاسف می‌توان گفت که تفسیرهای گوناگونی که هر گروه به نفع شان از دین داشته اند، باعث بروز بدبختی‌ها و جنگ‌های خانمان‌سوز شده است که به گفته‌ی ایشان این مساله‌ نشان‌گر موجودیت”فرهنگ قبیله‌ای” است. برنامه با خوانش مقاله‌ای توسط شیر حسین مرادی دانش‌آموز صنف دهم لیسه‌ی عالی معرفت ادامه پیدا کرد. بعد از خوانش مقاله، گروه ترانه‌ی لیسه‌ی عالی معرفت سرودی در مورد صلح اجرا کردند و در آخر با نمایشی از گروه نمایش لیسه‌ی عالی معرفت ، وحدت ملی میان قوم‌های ساکن در افغانستان با پوشش محلی و لباس‌های مخصوص هر قوم که نمایندگی از فرهنگ بومی اقوام مختلف می‌کردند، برنامه به پایان رسید.

باید گفت صلح یگانه نیاز اساسی آدم‌ها در زندگی شان است که متاسفانه در نبود فضای صلح‌آمیز در خیلی از کشورهای جهان جنگ و خشونت دامنه‌دار شده است. خشونت و جنگ‌های پی‌گیر باعث شده است که جان هزاران نفر همه ساله در گوشه و کنار جهان گرفته شود. با این وجود از روز جهانی صلح، همه ساله در ۲۱ سپتامبر در سراسر جهان بزرگ‌داشت می‌شود؛ چیزی که نبود آن بیشتر از اهمیت آن در اکثر کشورهای دنیا احساس می‌شود.

احمدعلی حسنی

متآسفیم، نظر دهی غیر فعال است.